Hageroser

Roser. Å dyrke og ta vare på roser. Planting og avl

Alle sanne fans av disse vakre blomstene venter spent på begynnelsen av “rosens sesong”. Gjennom hele sommeren kan du nyte disse majestetiske og velduftende skapningene i naturen. Du kan snakke uendelig om skjønnheten deres. Og hver gang du ser denne variasjonen av farger og nyanser, slutter du aldri å beundre dem..

Ekte blomsteroppdrettere gleder seg til ankomst og vår for å ta vare på sine sjarmerende blomster. For å opprettholde ekte skjønnhet trenger roser riktig omsorg..

Roser – grunnleggende regler for dyrking og omsorg

Roser - grunnleggende regler for dyrking og omsorg

Vårbeskjæring

Tidlig på våren, etter frostens slutt, er det nødvendig å kontrollere tilstanden til hver rosebusk. Alle svake skudd eller deler av planten som er skadet av frost må fjernes før en levende knopp.

Årlige varianter bør beskjæres i moderate mengder, mens toårige varianter bør beskjæres litt mer. De fremvoksende unge grenene kuttes i to, og de sterke modne stilkene bør forkortes med omtrent fem knopper. Hvis alderen på rosenbusken har overskredet den treårige milepælen, så ikke glem å bli kvitt de tørkede og dårlig utviklede grenene..

Alle roser skal, uten unntak, beskjæres. Denne viktige prosedyren bidrar til rask vekst og utvikling av planter, riktig dannelse av busken. Gule roser alene er et lite unntak fra regelen – skuddene er kuttet i de minste mengder..

Topp dressing og gjødsel

Etter beskjæring, mens knoppene på rosebuskene er i “sovende” tilstand, er det nødvendig å utføre forebyggende sprøyting. For å gjøre dette, bruk kobbersulfat (en prosent løsning). Og nitrogenholdig gjødsel blir introdusert i jorden (for eksempel ammoniumnitrat). Nitrogengjødsling kan forårsake forbrenning av planter, så den bør brukes med måte..

Topp dressing skal gjentas etter omtrent femten dager. Denne gangen kan du bruke nitroammophos. Disse to typer bandasjer vil gi planten alle næringsstoffene den trenger i denne perioden. Flytende gjødsel kan ikke påføres tørr jord; først må planten vannes rikelig med vann og løsnes litt rundt bakken rundt busken.

I fremtiden (i juni og begynnelsen av juli) påføres disse to typer gjødsel vekselvis med et intervall på to uker. Mineralske forbindinger bidrar til å ødelegge jordens mikroflora, og organiske bidrar til restaurering og fornyelse.

Beskjær på nytt

Alle visne blomster og absolutt alle skuddene beskjæres.

Denne prosedyren er nødvendig for planten umiddelbart etter den første blomstringen. Alle visne blomster og absolutt alle skuddene beskjæres. Dette vil gi busken enda mer styrke for ytterligere frodig blomstring..

Vanning

Roser elsker rikelig og regelmessig vanning, spesielt i perioden med aktiv blomstring og utvikling. Når du bestemmer mengden vanning, må du ta hensyn til jordens kvalitet, plantens alder og værforholdene. For å forhindre dannelse av en skorpe på jordoverflaten, er det nødvendig å løsne jorden i nærheten av busken. Dette er nødvendig for full luftutveksling og ernæring av rotsystemet..

Sykdommer og skadedyr

Mange blomsteravlinger er utsatt for soppsykdommer og skadedyr. Hageroser er intet unntak. Også de kan bli syke av mugg eller svart flekk. Forebyggende sprøyting med spesielle preparater (for eksempel foundationol) vil bidra til å unngå dette. Løsningen tilberedes av 10 liter vann og ti gram stoffet.

Du kan også bli kvitt skadelige insekter (for eksempel bladlus) ved å spraye med løsninger med tillegg av insektdrepende preparater.

Reproduksjon av hageroser

For forplantning av hageroser er det best å bruke stiklinger.

For forplantning av hageroser er det best å bruke stiklinger. Dette er den mest populære og effektive metoden. Midt i sommersesongen må du velge stiklinger på buskene som har blomstret ferdig. Du må ta en sterk, sunn gren og kutte ut den midtre delen slik at tre fullverdige knopper forblir på den. I den øvre delen kuttes kuttet jevnt, og i den nedre delen – skrått. Bladene i den øvre delen er kuttet i to, og i den nedre delen er de to siste fjernet helt.

Den forberedte skjæringen plantes i godt fuktet jord i et skyggelagt område og dekkes med en gjennomsiktig beholder. Det er veldig viktig å ikke hoppe over vanning og isolere planten for vinteren.!

Med vårens ankomst overføres stiklingene til deres faste “bosted”. Videre omsorg for en ung plante skiller seg ikke fra omsorg for voksne roser..

I det første året bør unge stiklinger vokse godt på et nytt sted. For dette vil planten trenge mye energi, som ikke skal brukes på blomstring. Derfor er det tilrådelig å kvitte seg med knoppene som dukker opp ved å klemme av i løpet av spirende periode.

Jordklipping

For at jorden ikke tørker ut og fuktigheten forblir lengre, må du plante flerårige planter med bakdeksel nær rosenbuskene. Slike teppeplanter vil fungere som et mulchlag og vil på en pålitelig måte beskytte rotsystemet til hageroser..

Mer om mulching av jord

Forbereder seg til vinteren

Forberedelse av roser for overvintring bør begynne i august.

Roser er frostbestandige planter, men for dette trenger de herding og styrking av immuniteten. Forberedelse av roser for overvintring bør begynne i august. Denne måneden er nitrogengjødsling fullstendig avbrutt, fordi de bidrar til aktiv vekst av skudd og videre blomstring. Og gjenblomstring vil ta fra buskene all gjenværende styrke som må bevares for vinterperioden. Men toppdressing med kalium- og fosforinnhold vil være veldig nyttig for roser..

Før oppvarming og innpakning av hageroser for vinteren, utføres nok en liten beskjæring. Du må kvitte deg med eventuelle gjenværende knopper og tørkede blomster. Et lag med sagflis og humus helles under hver busk, og den øvre delen av busken er dekket med grangrener.