Hvorfor bladene på phalaenopsis orkide blir gule

Hvorfor bladene på phalaenopsis orkide blir gule. Hva er årsaken og hva skal jeg gjøre?

Phalaenopsis regnes som den mest upretensiøse representanten for orkidefamilien. Han trenger ikke spesiell omsorg, men visse regler for omsorg for denne planten må overholdes. Ellers kan denne spesifikke blomsten bli syk med sykdommer som er karakteristiske for denne arten og til og med dø av dem..

Først av alt begynner de gulnende og trege bladene å signalisere plantens sykdom. Du må svare raskt på dette signalet for å forhindre at blomsten dør av sykdommen..

Faktisk endres fargen på orkidéblader av flere grunner, så selv en nybegynner amatørblomsterhandler kan lett reagere i tide og redde planten..

Overflødig fuktighet

Den vanligste feilen til en produsent, som fører til gulning av orkideblader, anses å være rikelig vanning av blomsten.

Den vanligste blomsterhandlerens feil, som fører til gulning av orkideblader, anses å være rikelig vanning av blomsten. Phalaenopsis er ikke en vanlig stueplante, luftrøttene trenger ikke jord. Orkideen legges i en gryte fylt med substrat eller bark. Dette gjøres for å fikse blomsten, for å hjelpe den med å opprettholde en oppreist posisjon. Luftrøtter trenger ikke fuktighet, de trenger bare en konstant luftstrøm. Vannlaget som kommer inn i potten blokkerer tilgangen til oksygen til orkideens røtter. Røttene råtner fra fuktighet og kan ikke utføre sin viktigste funksjon – å mate orkideblader. Uten tilstrekkelig ernæring blir noen bladplater gule og dør. Blader som ennå ikke har endret farge blir myke og sløve. I de mest kritiske tilfellene påvirker den råtnende prosessen stammen, da blir stilken helt svart, og blomsten dør.

Som alle orkideer vokser phalaenopsis i gjennomsiktige potter fylt med bark eller underlag, så det er mulig å observere tilstanden til røttene, fuktighetsgraden i barken og velge riktig vanningsregime for blomsten. De viktigste tegnene på overflødig fuktighet inne i gryten regnes som følger:

  • Våt bark og mørk farge
  • Kondens på sidene av kjelen
  • Grønne røtter presset mot siden av potten
  • Kraftig blomsterpotte

Hvis du merker noen av disse tegnene på blomsten din, må du ikke vanne den. Vær oppmerksom på utseendet på tørre, sunne røtter og sørg for at orkideens røtter forblir de samme.

Hvis råtning allerede har begynt, vil bladene på en slik plante få gulhet med svarte flekker, og røttene blir helt svarte. Hvis disse tegnene blir funnet, må blomsten fjernes fra potten og plantematerialet, alle skadede røtter og blader må fjernes. Først etter det må du ta gjenopplivningstiltak for å redde orkideen ytterligere. Noen ganger er de begrenset til bare en transplantasjon. En plante syk med råte trenger et minimum av fuktighet. Det er nok å dekke blomstens base med fuktet mose, som må sprayes med jevne mellomrom..

Hvis planten har mistet det meste av rotsystemet, og noen grønne blader er bevart, bør redningstiltak utføres i et minidrivhus. For å observere restaurering av røttene til en orkide, trenger du ikke å plante den i et nytt underlag. Det er bedre å sikre planten med kokosfibre og furubark og plassere den på et underlag. Etter det, dekk phalaenopsis med en gjennomsiktig hette og legg den på et sted som ikke er utsatt for direkte sollys. Orkidéunderlaget bør fuktes med jevne mellomrom, og bladene skal tørkes med en fuktig klut.

Overflødig lys

Phalaenopsis liker ikke direkte sollys og foretrekker skyggefulle steder

Phalaenopsis liker ikke direkte sollys og foretrekker skyggefulle steder. Den vokser og utvikler seg godt på avstand fra vinduet. Solens stråler og gjenskinn kan forårsake brannskader på bladene til phalaenopsis. Blomsterblader kan påvirkes i en av tre grader:

  • Tynn gulaktig kant, vises på bladene under økt belysning
  • Takrenner – flere gulaktige flekker som smelter sammen til ett sted, vises med liten eksponering for solen
  • Store gulaktige, formløse brennpunkter, noen ganger lik brent vev, som en brun film, vises med langvarig eksponering for direkte sollys

Ved lokal skade på orkideen er det nok å flytte den til et annet sted som er bedre egnet for blomstens helse. Et blad skadet av lys kan fjernes, eller phalaenopsis kan få lov til å kaste det av seg selv. Hvis en plante har mange blader skadet av lys, må du undersøke stammen og røttene. En orkide kan reddes hvis røttene og stilken fortsatt er fast og grønn. Blomsten må flyttes til et annet sted, for eksempel i skyggen, og det lokale fuktighetsnivået må økes uten vanning. Hvis blomstens røtter har tørket, og stammen har blitt gul, er sjansen for å redde planten praktisk talt null..

Vekstpunktskade

Phalaenopsis har en enkelt stamme som stadig vokser. Dette fenomenet kalles monopodial vekst. Toppen av phalaenopsis -stammen kalles vekstpunktet. Skader på dette punktet kan føre til plantens død. Mekanisk skade på vekstpunktet er sjelden, hovedsakelig på grunn av begynnelsen av råtning av stammespissen. I noen av disse tilfellene vil bladene på orkideen endre farge, og gulning vil berøre plantens stilk og gå ned til rotsystemet. Noen ganger fryser veksten av hovedstammen etter at planten har en rotbarn. Orkideen overfører utviklingen til en ung blomst..

Naturlige årsaker

Phalaenopsis føles bra og utvikler seg godt hvis den mister et av de laveste bladene på et år. Dette er livssyklusen til en orkide. Først blir bladplaten til blomsten gul, deretter blir bladet lysegult, rynket, får en brun fargetone og dør av.

Hvorfor ble orkideens blader gule? Årsaker og effekter (video)

HVORFOR ORKIDEBLADER BLIR GULT?HVORFOR BLIR ORKIDEBLAD GULT?