Ruusujen sairaudet ja tuholaiset. Menetelmät ja keinot hoitoon ja ennaltaehkäisyyn

Ruusujen sairaudet ja tuholaiset. Menetelmät ja keinot hoitoon ja ennaltaehkäisyyn

Ruusua pidetään yhtenä yleisimmistä puutarhakasveista. Kukka on hyvin oikukas ja vaatii erityistä huomiota ja huolenpitoa kasvun ja kukinnan aikana sairauksien esiintymisen estämiseksi. Pääsääntöisesti ruusutaudin syy on kasvavien vaatimusten noudattamatta jättäminen ja epäsuotuisat sääolosuhteet..

Usein sairauksien kehittyminen aiheuttaa sienien muodostumista, kasvin tappion virus- ja bakteeri -infektion takia väärän ravitsemuksen seurauksena.

Ruusujen sienitaudit

Näistä sairauksista vaarallisimpia ovat ruoste-, hometta- ja mustapilkku -itiöt. Monet lajikkeet kestävät hyvin haitallisia ulkoisia vaikutuksia. Tartuntatapaukset ovat harvinaisia, mutta älä unohda tehdä ennaltaehkäisyä ja käsitellä säännöllisesti ruusupensaita, jotta voit nopeasti havaita tartunnan saaneet alueet.

Ruoste

Ruoste peittää lehtien alapuolen ja versot pienillä tummanoransseilla täplillä. Vähitellen sairaat pensaat tummuvat ja kuihtuvat. Syy plakin muodostumiseen on riittämätön kaliummäärä maaperässä sekä kevään pakkaset ja pitkittynyt kylmä sää..

Valvontamenetelmät ja ennaltaehkäisevät toimenpiteet

Ruusupensaat on käsiteltävä säännöllisesti, jotta estetään taudin keskipisteiden esiintyminen, esimerkiksi suihkuttamalla niitä korteella. Tartunnan saaneet lehdet sirotellaan rikkiä ja kaadetaan niiden päälle koiruohoinfuusion avulla, jonka valmistamiseksi 50 g kuivattua koiruohoa laimennetaan 10 litraan vettä ja jätetään käymään. Laimennettua liuosta käytetään sitten. Vaikeissa tapauksissa kasvia käsitellään Bordeaux -nesteellä tai karbendatsimilla. Vaurioituneet varret ja lehdet on poistettava. Terveet pensaat on ruokittava kaliumlannoitteilla, jotta ne kestävät sairauksia.

Hometta

Hometen itiöt kehittyvät kesällä, kun kuuma ja kuiva sää tulee.

Hometen itiöt kehittyvät kesällä, kun kuuma ja kuiva sää tulee. Paksuuntunut istutus, kuiva marginaalinen maaperä ja äkilliset ilman lämpötilan muutokset vaikuttavat sienen aktiiviseen lisääntymiseen. Kaikki kasvin vegetatiiviset osat on peitetty valkoisella kukinnalla. Lehdet käpristyvät vähitellen ja alkavat pudota nopeasti.

Valvontamenetelmät ja ennaltaehkäisevät toimenpiteet

Jotta pensaat voidaan suojata jauhemaiselta vaurioilta, on tarpeen vähentää typpeä sisältävien komponenttien määrää lannoitteessa ja päinvastoin lisätä kaliumiaineita. Ennaltaehkäisyä varten kasvi syötetään tuhkan ja lannan vesiliuoksella. Tätä varten sekoitetaan 1 lasi tuhkaa ja 1 kg lantaa, täytetään vedellä ja säilytetään viikon ajan. Ensimmäisten jauhemaisen merkkien yhteydessä lehdet ruiskutetaan karbendatsimilla, jonkin ajan kuluttua menettely toistetaan. Jos suurin osa pensaasta on peitetty kukinnalla, se ruiskutetaan kuparisaippua-nesteellä, joka sisältää kuparisulfaattia ja vihreää saippuaa yhtä suuressa osassa. Käsittely muilla kemikaaleilla suoritetaan tiukasti ohjeiden mukaisesti ja aina suojakäsineissä.

Musta piste

Ruusun tauti alkaa kesäkauden alkaessa ja ilmenee suurten tummien pisteiden muodossa, jotka vaikuttavat kokonaan penskaan. Lehdet putoavat ja kasvi kuolee nopeasti. Musta piste, toisin kuin violetti, on suuri vaara..

Valvontamenetelmät ja ennaltaehkäisevät toimenpiteet

Lehdet ja varret, joilla on ensimmäiset oireet taudista, on leikattava. Holkit käsitellään rikkiä sisältävillä valmisteilla ja karbendatsimilla. Terapeuttisen vaikutuksen vahvistamiseksi ruiskutus toistetaan.

On olemassa muitakin tiputtelutyyppejä: septoria, pestalotia, phyllostictosis ja cercosporosis, joilla on yhteisiä ominaisuuksia ja merkkejä taudin kehittymisestä. Näille sairauksille on tunnusomaista, että lehtiterään muodostuu täpliä, joilla on tumma reuna ja epäselvät ääriviivat. Taisteluvälineitä käytetään samoin kuin mustien pisteiden tapauksessa..

Antraknoosi

Antraknoosi näkyy pieninä mustina täplinä muovilevyn ulkopinnalla

Antraknoosi näkyy pieninä mustina täplinä muovilevyn ulkopinnalla. Monet orastavat puutarhurit sekoittavat joskus sen mustaan ​​pisteeseen. Jonkin ajan kuluttua täplät vaihtavat väriä. Ne muuttuvat punaisiksi tai purppuranpunaisiksi ja täplän keskiosa muuttuu harmaaksi.

Paikalleen ilmestyy reikiä, jotka häiritsevät ravinteiden vapaata jakautumista pensaan kaikkien vegetatiivisten osien välillä, mikä taudin seurauksena hidastaa sen kasvua ja menettää lehdet. Ajan myötä kasvi kuolee. Tämä prosessi nopeutuu märällä ja kylmällä säällä. Ruusut ovat alttiimpia antraknoosille varhain keväällä..

Taudin itiöt kestävät hyvin haitallisia vaikutuksia ja säilyttävät elinkelpoisuutensa myös talvella alhaisissa lämpötiloissa. Kevään alkaessa antraknoosisienet siirtyvät aktiiviseen vaiheeseen ja leviävät yhdessä sadeveden kanssa edelleen ja tartuttavat kasvin uusia versoja..

Valvontamenetelmät ja ennaltaehkäisevät toimenpiteet

Sairastuneet lehdet ja varret on poistettava ja poltettava puutarhan ulkopuolella muiden kasvien saastumisen estämiseksi. Syksyllä on kiinnitettävä erityistä huomiota pudonneiden lehtien oikea -aikaiseen korjaamiseen. Pensaiden hoitoon käytetään samoja lääkkeitä kuin mustan pisteen torjunnassa.

Ruusujen tartuntataudit

Vaarallisimpia ovat suonet ja lineaariset mosaiikit. Suonen tulehdusvirus muuttaa lehtilevyn suonien väriä. Ne muuttuvat keltaisiksi tai kermaisiksi. Merkkejä virustartunnasta ilmenee myöhään keväällä, kesällä on lähes mahdotonta nähdä niitä pensaassa. Laitoksen ulkoista rakennetta muutetaan, vaikka joskus tätä prosessia ei pidetä tärkeänä. Lineaarinen mosaiikkivirus on keltainen laikku, joka vaikuttaa myös kaikkiin lehtiin.

Valvontamenetelmät ja ennaltaehkäisevät toimenpiteet

Tartunnan esiintymisen välttämiseksi ruusuja on syötettävä säännöllisesti ja siirrettävä vain terveitä pensaita. Virukset tarttuvat hyönteisten ja tartunnan saaneiden puutarhatyökalujen kautta.

Ruusujen bakteeritaudit

Ruusujen bakteeritaudit

Bakteereilla, jotka joutuvat lehtien kuoreen ja stomattiin, on haitallinen vaikutus kasveihin ja lisääntyvät nopeasti.

Bakteerisyöpä

Agrobacterium aiheuttaa taudin kehittymisen ja voi tartuttaa muita puutarhassa kasvavia koristekasveja. Ne kertyvät pensaan juurijärjestelmään, joka hajoaa ajan myötä. Tauti alkaa edistyä, koska sitä ruokitaan usein orgaanisilla lannoitteilla tai kuoren ja lehtien ulkoisilla vaurioilla.

Varren palovamman leviämisen syy on voimakas tuuli, sade, hyönteiset tai saastuneiden laitteiden käyttö, jotka on käsiteltävä huolellisesti jokaisen ruusujen karsimisen jälkeen. Taudin oireita ovat kuoren tummuminen ja halkeamien muodostuminen sen pinnalle. Lehtiterät ovat epämuodostuneita ja kuivuneet.

Valvontamenetelmät ja ennaltaehkäisevät toimenpiteet

Syöpään tartunnan saaneet osat leikataan pois, leikkauskohdat käsitellään kaliumpermanganaattiliuoksella ja sitten puutarhan piikillä. Leikkurit, karsinnat ja muut pensaiden karsimistyökalut desinfioidaan jokaisen käytön jälkeen. Lisäksi holkit ruiskutetaan sinkkisulfaattiliuoksella tai perustuksella.

Joitakin ruusutauteja esiintyy muista syistä, esimerkiksi maaperän köyhtyminen, epäsuotuisat sääolosuhteet. Jos valitset istutuspaikan väärän paikan, tulevaisuudessa voi esiintyä myös kasvin kehitykseen liittyviä ongelmia..

Musertava

Pitkän sairauden jälkeen ruusupensaat heikkenevät ja alkavat haalistua. Pakkaset, erilaiset tartuntataudit ja bakteeritaudit voivat johtaa jopa monivuotisten terveiden istutusten kuolemaan puutarhassa. Kuivuminen vaikuttaa ensin pensaan yläosaan ja siirtyy vähitellen alaspäin. Keltaiset ruusulajikkeet ovat vähemmän vastustuskykyisiä ulkoisille vaikutuksille ja niiltä puuttuu usein maaperän fosforia ja kalsiumia..

Valvontamenetelmät ja ennaltaehkäisevät toimenpiteet

Tärkeimmät ehkäisevät toimenpiteet, jotka vähentävät ruusutautien riskiä, ​​ovat pensaiden säännöllinen ruokinta. Jos vaaraa ei voitu välttää, kaikki sairaat versot on leikattava nopeasti, jotta tauti ei leviäisi muihin kasvin terveisiin osiin..

Siirtosairaus

Joskus tapahtuu, että siirretyt ruusut eivät juurruta ja kuivuvat vähitellen, vaikka läheiset vanhat pensaat tuntuvat hyvältä. Tämä johtuu maaperän ehtymisestä. Tällä alalla pitkään kasvaneet ruusut ovat jo oppineet sopeutumaan. Heillä on riittävästi ravinteita tässä ympäristössä, mutta uudet naapurit tarvitsevat ruokintaa toipuakseen siirron jälkeen..

Valvontamenetelmät ja ennaltaehkäisevät toimenpiteet

Maaperän hedelmällisten ominaisuuksien lisäämiseksi sitä syötetään millä tahansa orgaanisella lannoitteella, esimerkiksi kompostilla, humuksella. Lantaa käytetään vain mätäneenä, jotta juuret eivät polta.

Mitä ruusut satuttavat. Kuinka määritellä sairaus? (video)

Mitä ruusut satuttavatMitä ruusut satuttavat